Proč počítač pro seniory

23.02.2012 11:11

Ať už samotní senioři, jejich potomci, či ostatní, si mohou myslet, že učit jedince věkově vzdálenějšího současné technice je bezúčelné a zbytečné. Necháme-li stranou morální hledisko, kde se bere právo odsunout tuto skupinu občanů mimo tuto oblast? Z čeho vychází tvrzení, že se nemohou stát uživateli počítače? Je vůbec vůle jejich okolí tyto lidi do dění kolem PC zapojit?

Právě nejbližší okolí, potomci, popřípadě sociální pracovníci, by měli seniory vmanévrovat do této oblasti a vysvětlit jim výhody, které jsou spojeny s užíváním počítačů. Vždyť jak výhodné by mohlo být, pokud by měli své rodiče pod dohledem v případě zdravotních problému, například přes komunikační program Skype. Věřím, že by se senioři mohli cítit i bezpečněji, pokud by věděli, že jsou ve stálém spojení s případnou pomocí. Nehledě k faktu, že mohou takto překonat vzdálenostní barieru a komunikovat tak se svými přáteli, se kterými by třeba ani nemohli být vzhledem k vzdálenosti a ceně telefonních hovorů ve spojení. Pokud se naučí využívat výhody elektronické pošty, mohou komunikovat i se svým lékařem, čímž se tak vyhnou kolikrát zbytečnému trávení času v ordinaci lékaře, kde mnohdy hrozí nebezpečí nákazy. Často i senioři cítí potřebu získávání informací, ať už potřebují něco zařídit nebo obstarat a nezapomeňme na aktivní seniory, kteří studují Universitu 3. věku, opět jsme u užívání počítače. Právě zde můžeme vidět, že nepatří "do starého železa" a mnohdy předčí svou aktivitou mnohem mladší ročníky. Aby se mohli v problematice pohybovat v této rovině, stačí absolvování kurzu Základy práce na počítači.

Podle mého názoru je zapojení seniorů do oblasti užívání osobních počítačů přínosem nejen pro jejich okolí, ale hlavně pro ně samotné. Dovednost práce s počítačem pro ně může znamenat, krom popsaných i nepopsaných výhod, rovněž rozvoj a udržování vlastní osobnosti i mentální svěžesti. Rovněž komunikace seniorů mezi sebou je důležitou složkou jejich života.

Tímto článkem bych rád zapůsobil na blízké seniorů, aby se jim po této stránce věnovali. Vzhledem k uspěchané době je zcela pochopitelné, že na to nemusí mít čas, ale je dostupná rozsáhlá nabídka služeb v této oblasti, které mohou využít.

Základní lekce určená pro seniory: Základy práce s počítačem

Úvodní stránka  Články,informace

Napište nám