Jak vybírat kurz

02.05.2021 21:53

Na výběr kurzu se můžeme podívat ze dvou pohledů. Za prvé, jaký typ kurzu, to znamená, o jakou pozici se hodlám ucházet. Druhý pohled, kde kurz absolvuji.

Jaký kurz?

Pokud se hodláte ucházet o administrativní pozice středního charakteru, je více jak jisté, že budete potřebovat prezentovat již u pohovoru své znalosti ze základních aplikací MS Excel a MS Word, alespoň na úrovni základních technik. Již několikrát jsem se setkal, že i pánové a dámy ucházející se o pozici skladník-skladnice, potřebovali ke své práci přinejmenším základní znalosti zmíněných aplikací. Samozřejmá je i základní orientace v práci s počítačem a pohyb po internetu, což zajistí kurz Základy práce s počítačem. Tyto požadavky platí dnes vesměs pro většinu základních pracovních nabídek.

U vyšších administrativních pozicí, jako jsou asistentky a pracovníci podpůrných oddělení, je více jak pravděpodobné, že budou vyžadovány nejen techniky minimálně na středně pokročilé úrovni MS Excel, MS Word, ale rovněž znalost MS Outlook a MS PowerPoint. U zaměstnanců komunikujících ať už v rámci organizace, nebo externě, je nadmíru vhodné, aby písemný projev probíhal v rámci pravidel. Kurz Základní administrativní dovednosti / Písemná komunikace, je zejména pro externí komunikaci nutností.

Kde?

S druhým pohledem, kde kurzy absolvujete je to těžší o to, že odpověď záleží na Vaší ochotě investovat do svého sebevzdělání, která se může ještě odvíjet od skutečnosti, jestli Vám na to zbyly volné finanční prostředky, poté co jste již delší dobu v evidenci uchazečů o práci na Úřadu práce.

Výběr bych směroval tam, kde bude méně posluchačů. Nejlepší je samozřejmě kurz individuální, nebo ve skupince v počtu tří lidí, kde já osobně mám i zpětnou odezvu. Skupinka do 7 lidí je ještě celkem v pohodě (bráno z pohledu nulové znalosti dané problematiky). V počtu do 10 lidí, to lektor a posluchači zvládají, dá se říci, na hraně a pro některé posluchače to může být frustrující. Beru to z hlediska, aby tempo výkladu bylo přívětivé a i úplní začátečníci, kteří se na kurzech vyskytují, měli možnost opakovaných dotazů a konzultací, co doma při procvičování nešlo. Skupinky nad 10 lidí snad ani komentovat nebudu. Důležité je rovněž, abyste měli při výuce k dispozici počítač a ukázkovou techniku. Rovněž bych nedoporučoval, byť možná levnou, výuku někde v parku na lavičce za absence výkladových pomůcek, takže se určitě zeptejte, jak probíhá výuka.

Bohužel nám došlo k pokřivení trhu s kvalitou vzdělávání, neboť byla prakticky anulována konkurence. Pokud chcete využít nabídky proplacených kurzů, počítejte spíš s mnohokráte větší skupinou posluchačů a uvažte, jestli má pro Vás význam pouze získat papír, nebo si kurz zaplatit sami a to co se naučíte umět používat briskně v praxi.