Trh práce, počítače a náš přístup

02.03.2012 21:53

Faktu, že nás počítače obklopují na místech možných i nemožných, jste si jistě všimli a není třeba se rozepisovat o oblastech, kde se s nimi můžeme setkat. Ostatně asi by byl spíš problém nalézt oblasti kam nepronikly. Jednoduše řečeno, výpočetní technika nás doslova pohltila. Z toho pramení samozřejmý požadavek zaměstnavatelů na její zvládnutí v adekvátních úrovních vykonávané pracovní pozice.

Pokud jste počítače doposud pracovně nevyužívali a úspěšně jste se práci s nimi vyhýbali, nebyl by to problém, pokud jste nešťastnou shodou okolností nepřišli o zaměstnání. V tom případě, jak se říká "padla kosa na kámen". Asi jste překvapeni, když pročítáte nabídky zaměstnání a v 99 procentech je podmínkou znalost produktů MS Office s čímž samozřejmě souvisí alespoň základní znalost práce s počítačem. Úspěšnost na trhu práce je dnes podmíněna minimálně touto dovedností. S největší pravděpodobností teď tedy stojíte před tímto problémem a nevíte si rady. Jediné co Vám tudíž zbývá je, vrhnout se do této problematiky.

Mnoho spoluobčanů se tedy začne zajímat, kde se těmto dovednostem naučit a nelitují vynaložených finančních prostředků, za čež mají můj obdiv. Na druhé straně, je mnoho takových, kteří se budou vymlouvat na finanční stránku, ale přitom utratí peníze za krabičku cigaret denně a jiné nesmyslné věci, které si nedokáží odříct. Ti budou raději brečet, že nemohou najít práci, protože "neumí s počítačem", než aby si odpustili tyto zbytečnosti a udělali pro sebe něco užitečného. Právě na tyto spoluobčany míří má rada: "Přehodnoťte svůj přístup, neboť trh práce se nikdy nepřizpůsobí nám, ale mi se musíme přizpůsobit jemu. A mám pro Vás jednu pozitivní informaci: "Počítačů se není třeba bát. Základní práci s nimi zvládne téměř každý". Je třeba zbavit se obavy, že na to nemáte. Nejedná se o Vaší neschopnost, jen pouze nemáte patřičné informace. Ostatně pokud čtete tyto řádky, máte alespoň základní znalosti PC a tím i předpoklad ke zvládnutí dalších pokročilejších technik.

Vzhledem k tomu, že jste klikli na tuto stránku a dočetli jste se až do této části, věřím ve Vaši vůli změnit svůj postoj k problematice počítačových dovedností a hodláte obětovat něco ze svého pohodlí.

Je-li tomu tak, můžete pokračovat ve čtení rady jak na to: Jak začít, nebo si jen prohloubit znalosti?

Pokud neváháte a rádi byste si rovnou vybrali kurz: Základy práce s počítačem; MS Excel; MS Word
                                                                                   MS Powerpoint;MS Outlook; Balíčky kurzů
Přechod na úvodní stránku: Úvodní stránka
Přechod na ostatní články: Články,informace